Kylien omatoiminen varautuminen

Kontiolahti on pilottikunta kylien varautumishankkeessa.  P-K:n pelastuslaitos on käynnistänyt keväällä 2013 pilottihankkeen kylien  omatoimiseen varautumiseen. Tavoitteena on tukea kylien omatoimista varautumista äkkitilanteisiin;  olipa kyse myrskyistä tai muista äkillisistä luonnonilmiöistä,  onnettomuuksista, sähkökatkoista, naapuriavun tarjoamisesta jne.  Hanketta tehdään yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa, mukana ovat myös Maanpuolustuskoulutusyhdistys, Pohjois-Karjalan kylät -yhdistys sekä Kontiolahden kunta. Tavoitteena on parantaa kyläläisten etukäteen tehtävää omatoimista varautumista ja turvallisuutta onnettomuus- ja kriisitilanteissa.
 
  * Lisätietoa tv-uutissa ja lehtijuttuja mm.   Karjalan
Heili 26.1.2013,  YLE:n uutinenja 28.5.2013 kotivarasta tv-info, Pikkukylät.blogspotfi juttu  sekä Maanpuolustus.net juttu

Pyytivaaraa tai muita kyliä koskevissa paloturvallisuus-, etukäteisvarautumis- yms. asioissa Kontiolahden paloasemalla yhteyshenkilö on asemamestari Jari Pietarinen (p. 050 410 1652).

Kylien omatoimisen varautumisen hankkeeseen liittyvät asiat kuuluvat palomestari Ville Leinoselle, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, Ilomantsin paloasema p. 0400 183 266 ville.leinonen@pkpelastuslaitos.fi

Hätätilanteessa käytössä on tietenkin 112 -numero.


 

Aikuisille toimintaa

Pyytivaaralta on mukana hyvänkookoinen porukka - mutta mukaan vielä mahtuu. Erityisesti miehiä kaivattaisiin mukaan vielä.. Samasta perheestä voi osallistua useita ja mitään erityistaitoja ei tarvita.  Ensimmäinen varsinainen tilaisuus pidettiin toukokuussa Kontiolahden paloasemalla.  Jatkossa tervetulleita ovat mukaan kaikki halukkaat, iästä, sukupuolesta,  ammatista tms. riippumatta. Mukanaolo edellyttää koulutuksissa käymistä, henkilötietokortin täyttämistä (lomakkeita Minnalta) sekä aktiivista mukanaoloa. Mukaan otetaan kaikkia etukäteisvarautumisesta kiinnostuneita, kurssilla ja hankkeen aikana oppii lisää ja kaikkien taitoja tarvitaan. Ensimmäinen koulutus järjestettiin marraskuussa 2013 Kontiolahden paloasemalla, lisätietoa seuraavista koulutuksista tulee näille sivuille. 


 

Lapsille toimintaa

Jos perheen pienimmätkin innostuvat uudesta harrastuksesta, löytyy Kontiolahden palokunnasta  harrastustoimintaa myös lapsille (yli 9-vuotiaille). Mukavaa vapaapalokunta-tyyppistä toimintaa ym. tarjolla, uusia lapsia otetaan mukaan jatkuvasti. Toiminta on palolaitoksella osoitteessa Teollisuustie 2. Kontiolahden paloaseman nuoriso-osasto on tarkoitettu 10–16 -vuotiaille tytöille ja pojille. Tällä hetkellä nuoriso-osastossa on 10 aktiivista nuorta sekä 4 kouluttajaa.  Nuoriso-osasto harjoittelee pääsääntöisesti tiistaisin klo. 18:00 alkaen. Kestoltaan harjoitukset ovat 1-2 tuntia. Harjoituskaudet (syksy/kevät) menevät koulujen lukukausien mukaisesti. Harjoituksissa opetellaan mm. alkusammutusta, ensiaputaitoja sekä harjoitellaan palo- ja pelastuskaluston käyttöä ja palomiehen perustaitoja mm. solmuja, erilaisia selvityksiä, tikkaiden käyttöä ja savusukellusta.

Joka kesä järjestetään noin viikon mittainen kesäleiri yhteistyössä muiden Itä-Suomen nuoriso-osastojen kanssa ja joka neljäs vuosi suurleiri johon osallistuu nuoriso-osastoja koko Suomesta. Nuoriso-osastosta saaduilla tiedoilla ja taidoilla on hyvä nousta iän karttuessa mukaan hälytysosastoon.

Lisätietoja nuoriso-osaston johtajalta: Jani Lamberg

jani.lamberg @ pkpelastuslaitos.fi  p. 050 325 1696

~ Mukaan myös tytöt, tämä ei ole pelkkä poikien harrastus! ~

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 17/10/2014 11:06.