PYYTIVAARA TÄNÄÄN

Kylälle on tullut runsaasti uudisasukkaita ja paluumuuttajia1980-1990 –luvuilla. Kylätoimikunta on toiminut vuodesta 1993 lähtien (vuodesta 2005 Pyytivaaran Kyläseura ry). Kyläseuran 20 v. juhlia juhlittiin 25.5.2013.

 

TAPAHTUMARIKASTA TOIMINTAA

Pyytivaaran kylätoiminta on koko kylätoimikunnan olemassaolon ajan ollut vilkasta. Vuosittaisia tapahtumia ovat olleet juhannusjuhla, pikkujoulu, joulurauhanjulistus ja pilkkikilpailut. Kursseja, talkoita ja retkiä on ollut kymmeniä. On tehty olkitöitä ja pataruokia, pudotettu kolesteroliarvoja ja painoa, tanssittu, sauvakävelty, opeteltu kalankäsittelytaitoja ja kompostiasioita sekä leikattu omenapuita.
Talkoilla on saatu kylälle mm. uimalaituri, sadekatos, lentopallokenttä sekä Hiekkaniemeen laavu, WC-puuvaja-rakennus ja ennen kaikkea syksyllä 2007 valmistunut Pyytikota.

 

VÄRJATÄÄN LUONNONVÄREILLÄ

Kevään Käsillä Tehden –iltojen aikana 2014 tuli esille kyläläisten toiveena, että kokeiltaisiinko luonnonväreillä värjäämistä lankoihin, miksei kankaisiinkin…

Sehän ei tapahdu sormia napsauttaen! Ensin pitää miettiä mitä voidaan luonnosta kerätä, kuinka paljon sekä, että emme riko jokamiehen oikeuksia, emmekä kerää rauhoitettuja kasveja tai niiden osia. Selvitämme näitä asioita keletyskeskiviikkojen aikana, ensimmäinen ilta on 4.6.2014.

Silloin käydään lävitse perusjuttuja, millä kasveilla/sienillä saadaan minkäkin värisiä lankoja. Paljonko tarvitsee kerätä, kuinka säilytetään kerättyjä ja hieman miten värjäystä sitten tehdään, mitä siihen tarvitaan, kuinka paljon lankaa, mitä muuta ja missä värjäys voidaan toteuttaa. Ulkona padoissa avotulella, ei sisätiloissa!

Olen ilmoittautunut Kyläseuran kannustamana Loviisassa pidettävälle Värjäyskurssille, 27.-29.6.2014. Sen pitää Sanski: Rukki ja Rautapata nimellä oleva yksityinen opettaja. Seuraavalla kerralla minun siis pitäisi olla huomattavasti viisaampi värjäysasioissa!

Jatketaan keskiviikkona 9.7.2014, yritetään silloin mennä metsään tutkimaan, tutustumaan ja keräilemään luonnonantimia. Keskiviikkona 30.7.2014 jutellaan (keräillään?) lisää värjäyksestä ja sovitaan milloin itse H-hetki on. Joko viikonloppuna 29.-31.8 tai (ja) 19.-21.9. (Väliin jäävinä viikonloppuina olen pohjoisessa ruskaa etsimässä!)

Tule mukaan kokeilemaan onnistumisen iloa ja yllätyksellisiä värejä!

Satu Lind, 040 – 729 6398   lind.satu@gmail.com

Jatkamme syksyllä Käsillä Tehden iltoja kevään tapaan, seuraa sähköpostejasi. Kerro uusia ehdotuksia mistä haluaisit tietää ja mitä kokeilla!

 

Katso myös: Pyytivaaran pyllistys

PERINNEPIIRI

Perinnettä on kerätty tarinailloissa, joiden tuloksena on kesällä 2000 ilmestynyt Pyytivaaran kyläkirja Vaara lampien välissä.

Kirjassa on myös kerrottu v.-49 Pyytivaaran kylää kohdanneesta Pitkälammen hukkumis-onnettomuudesta. Onnettomuudessa menehtyi 5 lasta ja 2 aikuista. Pyytivaaralaiset ovat järjestäneet muistotilaisuuden yhdessä seurakunnan kanssa vuosina 1999 ja 2009.

Pyytivaaralla on myös kokeiltu perinteisiä työtapoja rukiinleikkuun ja -puinnin sekä huovutuksen muodossa. On vaellettu Pyytivaaralta Kolille, laskettu koskia sekä risteilty Höytiäisellä ja kauempanakin. Jokavuotisia ovat olleet myös teatteriretket.

Lisää ruistalkookuvia täällä

PYYTIVAARAN SANOMIA

Pyytivaaralla on ollut kylän oma lehti Pyytivaaran Sanomia Kylätoimikunnan alusta lähtien.
Katso myös: Pyytivaaran Sanomia/Sanomanikkarit

 

LEHTILAINAAMO

Vuonna 1996 avattiin lehtilainaamo, joka on erikoisuudessaan saanut myönteistä julkisuutta.

 

Lehtilainaamo on Pyytivaarantien ja Lukantien risteyksessä olevalla maitolaiturilla, jonka Mustosen veljekset kunnostivat joitakin vuosia aiemmin linja-autokatokseksi. Lainaamo toimii edelleenkin ympäri vuoden. Siihen kyläläiset voivat tuoda lehtiään ja hakea luettavaa. Sitä käytetään myös levähdys-paikkana, kuten oven yläpuolella oleva teksti “Syö evvääs, leppuuta jalakojas“ kehottaa.

 

KESÄTEATTERI

Pyytivaaralla on ollut kesäteatteritoimintaa 1990–luvulta lähtien useampana kesänä. Näytelmien kirjoittajat ovat olleet pyytivaaralaisia. Kesän 2013 näytelmä oli Tohtori Kiminkinen, ensiesitys 25.5.2013 Kyläseuran 20-vuotisjuhlassa, ohjaana ja käsikirjoittajana Mailis Karvinen.

KOIRAVAARA

Haukku kuuluu! Pyytivaaraa on joskus sanottu myös koiravaaraksi, koska kylällä on suhteellisen paljon koiria, etenkin lapinkoiria.

Pyytivaaralla on kaksi lappalaiskoirien kenneliä: Tammentuikun kennel sekä Vanamokuusikon kennel. Lisäksi on vielä suomenpystykorvien kennel Korpisaran kennel, Eero Repo, eero.repo@pp3.inet.fi.


Sade kelolla.

PYYTIVAARAN KENNEL

Pyytivaaran kennelissä on ajokoira,  norjanharmaahirvikoira ja berninpaimenkoira. Hirvikoiralle tulee mahdollisesti pentuja keväällä 2013.  Alustavia varauksia otetaan vastaan, ja mahdollisia lisätietoja antaa Mira Karttunen, puh. 040 5833027, mira.karttunen@jns.fi


Pyytivaaran kennelin väki: ajokoira Aino on edessä, norjanhirvikoira Riemu katolla ja berninpaimenkoira Ida takana.

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 09/09/2014 11:31.