Pyytivaara tänään

Kylälle on tullut runsaasti uudisasukkaita ja paluumuuttajia1980-1990 –luvuilla. Kylätoimikunta on toiminut vuodesta 1993 lähtien (vuodesta 2005 Pyytivaaran Kyläseura ry). Kyläseuran 20 v. juhlia juhlittiin 25.5.2013.

 

Tapahtumarikasta toimintaa

Pyytivaaran kylätoiminta on koko kylätoimikunnan olemassaolon ajan ollut vilkasta. Vuosittaisia tapahtumia ovat olleet juhannusjuhla, pikkujoulu, joulurauhanjulistus ja pilkkikilpailut. Kursseja, talkoita ja retkiä on ollut kymmeniä. On tehty olkitöitä ja pataruokia, pudotettu kolesteroliarvoja ja painoa, tanssittu, sauvakävelty, opeteltu kalankäsittelytaitoja ja kompostiasioita sekä leikattu omenapuita.
Talkoilla on saatu kylälle mm. uimalaituri, sadekatos, lentopallokenttä sekä Hiekkaniemeen laavu, WC-puuvaja-rakennus ja ennen kaikkea syksyllä 2007 valmistunut
Pyytikota.

Pyytivaaran pyllistys

Ikäväksemme saimme kuulla uutisen, että Kaija haluaa eläkkeelle tanssiryhmän ohjaajan pestistään syksyllä 2015. Kuka meitä sitten ohjaa? Joudutaanko ryhmä jättämään kuvioista pois? Onni etsi uutta ohjaajaa, ei ollut halukkaita ja niin meni syyspuoli. Joulun tienoilla Onni ehdotti, että JOS hän kysyisi Soikkelin Villeä Joensuusta ohjaamaan meitäkin. Ville otti tarjouksen vastaan ja päästiin sopimaan yhteisista harjoitusajoista! Eikä hullumpi vaihtoehto ollutkaan, Ville sai ilonkipinän syttymään Senioreiden silmiin kevään harjoituksissa kerta toisensa jälkeen. Eikä Villeä ihan helpolla päästetty, tottakai syksyllä hänet halutaan jatkamaan kanssamme. Tervetuloa uudetkin mukaan! Seuraa sivujamme, niissä kerrotaan lisää syksyn koittaessa. Ota yhteyttä Turusen Onskaan, p. 050-440 2977)

Pyytivaaran Pyllistyksen historiaa:
On Pyytivaaran Kyläseuran yhteydessä toimiva ryhmä, missä tanssitaan SENIORITANSSEJA. Ryhmää ohjaa näihin tansseihin erikoistunut Kaija Suvanto. Tanssit on tarkoitettu pääasiassa 60+ ikäisille, mutta toki nuoremmatkin hyväksytään mukaan.

 

Ryhmä on tanssinut jo usean vuoden ajan, esiintynyt monessa paikassa. Esimerkiksi viime kesänä Kontiolahden toritapahtumassa ja edellisenä vuonna juhlanäytelmässä Tohtori Kiminkinen. Tänä syksynä aloitettiin uudestaan säännölliset harjoitukset Kontiolahden Kuntotalolla tiistai-iltaisin klo 19.30-21.00, hiet saunotaan porukalla illan jälkeen ja parannetaan muutenkin maailman menoa!

Illan aikana kerrataan jo aiemmin opittuja tansseja sekä harjoitellaan joku uusi. Kaija kertoo ensin tanssin kulkua, näyttää vuoroja ja neuvoo "kuivaharjoitteluna" ja kun se tanssijoilta menee (noin suunnilleen) alusta loppuun, hän laittaa musiikin soimaan. Virkistää välillä muistejamme mitä tehdään ja näin on taas uusi tanssi mielessä. Vai onkohan! Harjoituksia jatketaan ensi vuonna, kiinnostuitko, ota yhteyttä Turusen Onskaan (050-4402 977).

Kuvasta selviää, että tytöt ovat ulko- ja pojat sisäpiirissä... Vai?

Perinnepiiri

Perinnettä on kerätty tarinailloissa, joiden tuloksena on kesällä 2000 ilmestynyt Pyytivaaran kyläkirja Vaara lampien välissä.

Kirjassa on myös kerrottu v.-49 Pyytivaaran kylää kohdanneesta Pitkälammen hukkumis-onnettomuudesta. Onnettomuudessa menehtyi 5 lasta ja 2 aikuista. Pyytivaaralaiset ovat järjestäneet muistotilaisuuden yhdessä seurakunnan kanssa vuosina 1999 ja 2009.

Pyytivaaralla on myös kokeiltu perinteisiä työtapoja rukiinleikkuun ja -puinnin sekä huovutuksen muodossa. On vaellettu Pyytivaaralta Kolille, laskettu koskia sekä risteilty Höytiäisellä ja kauempanakin. Jokavuotisia ovat olleet myös teatteriretket.

Lisää ruistalkookuvia täällä

Pyytivaaran Sanomia

Pyytivaaralla on ollut kylän oma lehti Pyytivaaran Sanomia Kylätoimikunnan alusta lähtien.
Katso myös: 
Pyytivaaran Sanomia/Sanomanikkarit

Lehtilainaamo

Vuonna 1996 avattiin lehtilainaamo, joka on erikoisuudessaan saanut myönteistä julkisuutta.

 

Lehtilainaamo on Pyytivaarantien ja Lukantien risteyksessä olevalla maitolaiturilla, jonka Mustosen veljekset kunnostivat joitakin vuosia aiemmin linja-autokatokseksi. Lainaamo toimii edelleenkin ympäri vuoden. Siihen kyläläiset voivat tuoda lehtiään ja hakea luettavaa. Sitä käytetään myös levähdys-paikkana, kuten oven yläpuolella oleva teksti “Syö evvääs, leppuuta jalakojas“ kehottaa.

 

Kesäteatteri

Pyytivaaralla on ollut kesäteatteritoimintaa 1990–luvulta lähtien useampana kesänä. Näytelmien kirjoittajat ovat olleet pyytivaaralaisia. Kesän 2013 näytelmä oli Tohtori Kiminkinen, ensiesitys 25.5.2013 Kyläseuran 20-vuotisjuhlassa, ohjaana ja käsikirjoittajana Mailis Karvinen.

Koiravaara

Haukku kuuluu! Pyytivaaraa on joskus sanottu myös koiravaaraksi, koska kylällä on suhteellisen paljon koiria, etenkin lapinkoiria.

Pyytivaaralla on kaksi lappalaiskoirien kenneliä: Tammentuikun kennel sekä Vanamokuusikon kennel. Lisäksi on vielä suomenpystykorvien kennel Korpisaran kennel, Eero Repo, korpisara@gmail.com.


Sade kelolla.

Pyytivaaran kennel

Pyytivaaran kennelissä on ajokoira,  norjanharmaahirvikoira ja berninpaimenkoira. Hirvikoiralle tulee mahdollisesti pentuja keväällä 2013.  Alustavia varauksia otetaan vastaan, ja mahdollisia lisätietoja antaa Mira Karttunen, puh. 040 5833027, mira.karttunen@jns.fi


Pyytivaaran kennelin väki: ajokoira Aino on edessä, norjanhirvikoira Riemu katolla ja berninpaimenkoira Ida takana.

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 23/06/2016 11:02.